Westcoast

We zijn ondertussen 7 maart, onze 2e week op dit prachtige eiland.  Ons doel is om vandaag enkele uren noordwaarts te rijden tot we aan Fox Glacier aankomen. We stoppen enkele keren langs de kust en we zien hier een heel andere zee dan aan de andere kant. Veel wilder, hoge golven en veel wind. We zijn redelijk op tijd aangekomen aan de Fox gletsjer en besluiten om deze vandaag al te bezoeken. Er is een populaire korte wandeling die je tot ongeveer 700 meter voor de gletsjer brengt. Het is ook mogelijk om op het gletsjerijs te wandelen maar enkel via een dure georganiseerde trip waar we voor passen. Het is indrukwekkend om te weten dat de kilometers die we afleggen vooraleer we aan de gletsjer komen honderden jaren geleden ook allemaal ijs was. Het unieke aan de gletsjers hier is dat deze te midden van tropisch regenwoud gesitueerd zijn en amper enkele tientallen kilometers verwijdert van de zee. We vinden het knap om te zien maar hadden ze iets groter verwacht, er is echt al veel ijs verdwenen.. We kamperen hier in de geburen en de volgende dag staan we vroeg op om naar het nabij gelegen Lake Matheson te gaan. Hier kan je dé ultieme Nieuw Zeeland foto trekken als de weercondities meevallen. Het enorme meer zorgt voor spiegelreflecties van de omliggende bergen op het water, maar dan moet het wel helder weer zijn want de minste wind zorgt voor golfjes op het water waardoor de reflectie verdwijnt. Wij hebben geluk vandaag en kunnen enkele mooie foto’s nemen. Een uurtje verder rijden en we arriveren bij een andere gletsjer, Franz Josef Glacier. We willen graag de verschillen tussen beiden zien en gaan ook hier zo dicht mogelijk naar het ijs als mogelijk. Deze gletsjer is veel groter en we zijn meer onder de indruk dan bij de vorige.

De dag daarop passeren we de zogenaamde pancake rocks. Rotsen langs het water die lijken op pannenkoeken doordat de zee hier al duizenden, miljoenen jaren enorm hard tegen de rotsen aankletst en door erosie deze gekke vormen heeft aangenomen. Doordat de zee hier zo hard inbeukt zoekt het water zich een weg door openingen in de rotsen wat voor blowholes zorgt met gigantisch luide knallen en spuitgaten als gevolg. Ze zeggen dat je dit het beste kan ervaren tijdens hoogtij en als er veel wind is. We arriveren voor hoogtij maar zijn zo onder de indruk van de kracht van de natuur dat we hier langer dan gepland blijven. En hoe langer we hier staan, hoe wilder en hoger de golven worden. Constant hoor je knallen en zie je de spuitgaten, indrukwekkend! Hier besef je pas hoe machteloos je kan staan tegen de kracht van de oceaan. Het is vandaag wel regenachtig weer en buiten kilometers malen richting Noorden steken we niet veel meer uit.

Aangekomen in de buurt van het Abel Tasman Nationale Park doen we onze 2e great walk van Nieuw Zeeland. Het oorspronkelijke plan was om ook hier enkele dagen te trekken met onze rugzak en te kamperen onderweg, maar na onze tegenslag met de Routeburn Track hebben we hier allebei geen zin in. We kiezen ervoor om een dagwandeling te maken in het nationale park zodat we niet met onze grote rugzak te hoeven zeulen. We zijn erg blij als het weer helemaal opklaart en een volledige dag een stralend zonnetje hebben. Naast het weer is ook de omgeving van het nationale park en de moeilijkheidsgraad van de wandeling heel anders dan de Routeburn track. We wandelen langs voornamelijk vlakke paden langs de zee en we houden regelmatig een picknick-stop  op één van de stranden. Na enkele uren te wandelen kiezen we ervoor om terug te keren naar de auto. Hoewel we een mooie wandeling hebben gemaakt in het park, hadden we meer verwacht van het bekende Abel Tasman park. Diezelfde dag rijden we richting de wijnregio (Marlborough streek) van Nieuw-Zeeland om kennis te maken met de befaamde Nieuw-Zeelandse wijnen.

Na wat opzoekwerk en een bezoekje aan het plaatselijke informatiecentrum kiezen we ervoor om ons twee dagen te settelen in de buurt van Blenheim. Dit kleine dorpje telt een groot aantal wijnboeren die bekend staan voor hun uitstekende sauvignon blanc. Hier kan je gemakkelijk zelf met de fiets of met de auto (afhankelijk van hoeveel wijntjes je wil drinken) een route uitstippelen om wijn te degusteren bij de verschillende wijnproducenten.  We beginnen onze dag met een bezoekje aan de Sunday farmers market. Een kleinschalig marktje waar enkele lokale producten worden aangeboden. We hebben het hier al snel gezien en we rijden naar de eerste wijnproeverij van de dag. Een beetje aarzelend wandelen we de degustatieruimte binnen want het is nog maar 11u in de voormiddag. We worden echter met een grote glimlach ontvangen en we krijgen al snel 9 verschillende soorten wijn te proeven. We drinken onder andere sauvignon blanc, pinot noir, pinot gris,… Dat kan meteen tellen! Daarnaast krijgen we bij elke wijn een uitgebreide uitleg over de druif en de smaak. Heel interessant en lekker en gratis! We bezoeken in totaal een zestal wijngaarden en besluiten om af te ronden nadat we bij de laatste wijngaard de alcoholtester aan de muur uitproberen. Een meer dan geslaagde dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.