Wildlife gespot!

We rijden verder richting Dunedin en de volgende ochtend arriveren we vroeg in deze studentenstad. Na een bezoek aan het visitor center besluiten we om onze dag te beginnen met enkele wandelingen in ‘Banks Peninsula’ en later in de namiddag terug te keren om de stad te verkennen.

‘Banks Peninsula’ staat bekend om de talrijke aanwezigheid van wildlife zoals de albatros, pinguin’s en zeeleeuwen. De baan naar onze eerste wandeling gaat voortdurend omhoog en omlaag met de ene haarspeldbocht na de andere. Opletten geblazen dus! Hoewel we erg voorzichtig rijden en geen enkel risico nemen, krijgen we plotseling de schrik van ons leven als er uit één van de haarspeldbochten een groep ‘oudere’ wielertoeristen tegen een razende snelheid en aan de verkeerde kant van de baan komt aangereden . Uit het niets komen er drie fietsers uit de bocht gevlogen en komen ze recht op de auto af. Alles gaat heel snel en enkele seconden later weten we allebei niet goed wat er juist gebeurd is. Verdict: 1 oudje onder de wagen en 1 in de prikkeldraad naast de wagen (bijna in de afgrond). Allebei in shock van wat er juist gebeurd is, stappen we bliksemsnel uit de wagen met angst voor wat we zullen aantreffen…. Gelukkig maar zag het er veel erger uit dan het uiteindelijk zou blijken. Met een paar schrammen op de auto, een paar fietskes kadule en wat schaafwonden draait het allemaal nog goed uit… Zowel wij als de fietsers moeten even van het ongeval bekomen. Na enkele minuten rijden we verder en zijn we opgelucht dat er geen ernstig gewonden zijn gevallen. Nu is het enkel hopen dat onze verzekering de schade aan de bumper dekt… Achteraf blijkt dit het geval te zijn, gelukkig maar dat we hadden gekozen voor de beste/duurste verzekeringsoptie.

Na dit avontuur komen we aan op onze bestemming: sandfly bay. We hopen op dit strand zeeleeuwen te spotten. En we hebben geluk als we na een tijdje inderdaad in de verte gigantische beesten op de rotsen zien liggen. We lezen op de informatieborden dat je altijd genoeg ruimte moet laten omdat zeeleeuwen, zeker de eerste meters, enorm snel kunnen zijn. Je mag dan ook nooit tussen een zeeleeuw en de zee wandelen want dan kunnen ze zich bedreigd voelen. We kunnen onze lach dan ook niet inhouden als we bij de volgende wandeling een vrouw zien die veel te dicht bij een zeeleeuw komt om een foto te nemen, waarop het dier enkele meters achter haar aan rent en de vrouw hysterisch wegspurt en in het zand valt. Eigen schuld! 🙂 We vinden het indrukwekkend om deze gigantische dieren van zo dichtbij te zien in hun natuurlijke omgeving. Pinguins zien we vandaag helaas niet, tenzij we een tour zouden boeken maar dan zien we ze in een beschermde omgeving en dat willen we niet (er komen nog kansen genoeg om pinguïns in het wild te spotten!).

In de late namiddag stoppen we nog even in Dunedin, maar hier valt niet veel te beleven. Na een uurtje rondwandelen en met enkele goedkope zonnebrilletjes extra rijden we door naar een campingplaats in het zuiden, richting  de ‘Catlins’. Onze eerste stop de volgende ochtend is Curio Bay. Hier is het wat frisser en er staat een felle wind. Curio Bay wordt vaak overgeslagen door toeristen, maar het was voor ons 1 van de hoogtepunten en dan ook een gouden tip voor iedereen die naar NZ gaat! Hier heb je immers de mogelijkheid om met de zeldzame ‘Hector dolfijnen’ te zwemmen. Je hoeft geen dure tour te boeken, gewoon enkele meters diep in het water gaan volstaat om tussen deze geweldige dieren te vertoeven.

Aangezien het water hier best wel koud is en de golven hoog gaan, besluit enkel Tom om in het water te gaan en Kim blijft op het strand om foto’s te nemen. Na een kwartiertje zwemmen spot Tom de dolfijnen op enkele meters afstand– wat een fantastisch gevoel! Het water is echter zo koud dat Tom redelijk snel uit het water moet om onderkoeling te voorkomen. Jammer dat het kleine winkeltje dat wetsuits verhuurt vandaag gesloten is! We zijn allebei énorm onder de indruk van onze eerste dolfijnen-ervaring en vinden het jammer dat we al door moeten (we moeten nog wat kilometers bollen vandaag). Achteraf gezien hadden we hier wat langer willen blijven want het is gekend dat tegen zonsondergang hier vele pinguïns aan wal komen om te overnachten, wat ook heel indrukwekkend moet zijn om te zien.

We rijden de ‘scenic route’ door de Catlins en houden deze topdag voor bekeken in het kleine dorpje ‘Lumsden’. Als je Broechem al een boerengat vindt, dan heb je de ‘dorpjes’ in Nieuw-Zeeland nog niet gezien 😉 We vinden een leuke camping met gratis warme douches, een keukentje en alpaca’s die je mag voederen naast de camping. We zijn voornamelijk blij met de gratis warme douches! Hoewel onze kampeerplaatsen tot hiertoe altijd al prachtige uitzichten hebben opgeleverd, gaat het altijd om erg basic plekken waar geen douches zijn en meestal maar één wc zonder stromend water (ook wel een longdrop genoemd). Hoewel we onze plan trekken met een washandje, wat zeep en koud water is een warme douche om de paar dagen meer dan welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.