Relaxen in Máncora

Trujillo

Vanuit de bergen in Huaraz is het enkele uren afdalen naar zeeniveau voordat we aankomen in Trujillo, onze tussenstop alvorens we verder langs de Noordkust van Peru omhoog reizen. We komen om 4u ’s ochtends al aan in het busstation en ons hostel opent pas tegen 6u30 de deuren. Er zit niet veel anders op dan enkele uren in de terminal te wachten alvorens we een taxi nemen. Eens bij het hostel worden we begroet door een vriendelijk bommaatje, de eigenares, en we krijgen meteen ontbijt voorgeschoteld. Die dag staat verder in het teken van dit stadje verkennen. We vinden vooral het plein heel kleurrijk en mooi met een prachtige kathedraal.

De volgende dag bezoeken we de ruïnes van Chan Chan. de voormalige hoofdstad van het rijk van de Chimù, een volk dat langs de Noordkust van Peru leefde nog voor de Inca’s en de Spaanse kolonisatie. De stad was volledig opgebouwd uit Adobe (een soort klei) en is relatief goed bewaard gebleven. Als een groep schoolkinderen passeert vragen de leerkrachten of de kinderen met ons mogen poseren en of ze enkele vragen mogen stellen. Uiteraard! We vertellen dat we van België afkomstig zijn en hun land komen bezoeken. België weten ze niet liggen, maar ze zijn wel heel enthousiast. Kim wordt zelfs aangeraakt door een klein meisje met een blik van ‘Wauw, een echte toerist uit Europa!’. Hilarisch! Na anderhalf uur rondwandelen door deze site hebben we het wel gezien en nemen we een lokaal busje verder naar het kustdorpje Huanchaco. Hier maken we opnieuw kennis met de Stille Oceaan en eten we voor de eerste keer ‘ceviche’, een rauwe visschotel gemarineerd met limoen, oorspronkelijk herkomstig van deze streek (Noorden van Peru). We vinden het wel lekker maar vooral ook heel zuur, en dat is niet zo ons ding. Verder is hier niet veel te beleven. We wandelen nog wat rond en gaan op zoek naar een gezellige cocktailbar om een pisco sour in de zon te drinken. Nergens een happy hour te bespeuren dus we besluiten om terug te keren naar ons hostel. Die avond trakteert de hostel-eigenares enkele gasten (waaronder wij) op zelfgemaakte pisco sours, wat een toeval! Het was bovendien ook 1 van de betere pisco sours die we al hebben gedronken!

Laatste dag Trujillo en vandaag andere ruïnes op het programma, deze van de zon en de maan (Huaca del Sol y la Luna). Deze zijn veel indrukwekkender als die van gisteren en nog niet zo lang geleden ontdekt. Zelfs tot op heden zijn ze nog nieuwe tempels in dit gebied aan het blootleggen. We bezoeken het museum vlakbij en we krijgen daarna een gegidste tour door Huaca de la luna. Alles is heel goed bewaard gebleven en het is indrukwekkend om te zien hoe gedetailleerd en kleurrijk sommige muurtekeningen gemaakt werden. Hierna nemen we het lokale busje terug naar Trujillo en er is weeral een dag gepasseerd!

Máncora

We zijn ondertussen half juli, bijna 4 maanden in Zuid Amerika rondgetrokken en op 2 weken van de Inca Trail (die loodzwaar zou zijn). Tijd om even op adem te komen en we reizen daarom door naar Máncora – een surfersparadijs, helemaal in het Noorden van Peru langs de kust gelegen. Hier is het een heel jaar zomers weer en we kunnen via booking.com een actie van een hotel meepikken waardoor we een serieuze korting krijgen. Kortom, 5 dagen ‘zwembad-hangen’ in stralend weer in een aangenaam kustdorpje met vele restaurantjes en caféetjes.

Naast al het niks doen hebben we ook een dagje ‘whale-watching’ op het programma staan. We vertrekken vroeg in de ochtend naar een dorpje verderop om daar over te stappen op een bootje en op zoek te gaan naar walvissen in het wild! Spannend! En we worden niet teleurgesteld. Na een klein kwartiertje varen spotten we meteen twee walvissen in het water. Wauw! We blijven met de boot op een goede afstand van de walvissen zodat ze geen last ondervinden van onze aanwezigheid, maar we komen dichtbij genoeg om te beseffen wat een gigantische dieren dit zijn! Zo vroeg in het walvissenseizoen (het is officieel nog maar enkele dagen gestart) en toch al zo snel walvissen gespot. We mogen van geluk spreken! Na een tijdje nemen we afscheid van de twee reuzen in het water en varen we verder naar een verlaten olieplatform. Hier vinden we zeeleeuwen, pelikanen en de blue-footed booby. Een ongelooflijk grappige vogel met flashy blauwe poten! Bij de terugkeer naar de pier zien we ook nog eens reuzeschildpadden in het water! We merken duidelijk dat we dichtbij de Galapagos eilanden in Ecuador zijn… Jammer dat we de eilanden deze reis niet kunnen bezoeken, maar dit staat nu zeker op ons lijstje!

Na het whale-watchen keren we terug naar ons hostel en genieten we nog wat na van onze dag aan het zwembad. Deze week staat er niet veel meer op de agenda (en dat vinden we niet erg!). Tom gaat nog een keertje  duiken met een lokale organisatie (waarbij hij de walvissen onder water hoort zingen!) en Kim gaat enkele keren joggen op het strand en schrijft zich in voor een yogales. Elke avond gaan we ergens in een lokaal restaurantje eten. Een tweegangen menu voor 8 Soles (2euro) met drank. Soms komt het hoofdgerecht wel voor het voorgerecht, en eten komt nooit gelijktijdig, maar dat vinden we helemaal niet erg voor deze prijs!

Lima

Na een vijftal dagen relaxen zijn we terug klaar om er in te vliegen en richting Cusco te reizen. Hiervoor dienen we eerst een nachtbus te nemen tot in Lima. We hebben nog 1 dag Lima op de planning en bezoeken het centrum en Parque de Reserva. Dit park heeft het grootste fonteinencomplex ter wereld en is geweldig om door te lopen. Sommige fonteinen hebben de kleur van de regenboog, bij een andere kan je doorlopen, maar hét spectaculairste is de magische fonteinshow die ’s avonds gegeven wordt. Een licht en klankspel, met beelden die geprojecteerd worden op het water, indrukwekkend! Omdat een binnenlandse vlucht of busrit naar Cusco niet veel prijsverschil gaf besluiten we om te vliegen, bespaart ons weer een 20-uur lange busrit door de hoge bergen van de Andes…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.