De eerste voorbereidingen

Aan onze reis is al heel wat voorbereidend werk vooraf gegaan. Een groot deel daarvan hebben we de afgelopen maanden en weken in orde gebracht. Hieronder geven we in grote lijnen weer hoe dit verlopen is.

Het belangrijkste was uiteraard ons budget. Om 10 maanden te kunnen reizen (zonder inkomsten) hebben we behoorlijk wat moeten sparen.  En hoeveel moet je eigenlijk sparen voor zo’n reis? Na vele berekeningen, excels en het raadplegen van verscheidene blogs hebben we een bedrag bepaald dat we willen uitgeven. Elke maand flink centen overschrijven op de spaarrekening en af en toe de broeksriem aantrekken… Dan komen we er wel 🙂

En wat met ons werk als we gaan rondreizen? Verliezen we onze job? Kunnen we tijdskrediet krijgen? Wat is het gevolg voor onze verdere loopbaan? Veel vragen en veel overwegingen… Uiteindelijk hebben we beslist dat er altijd redenen zullen zijn om niet op pad te trekken.  Als we het nu niet doen, wanneer dan wel? Dus de beslissing werd gemaakt en de vliegtuigtickets geboekt.

Met een klein hartje moesten we deze beslissing meedelen aan onze werkgevers. Achteraf bekeken mogen we van geluk spreken! Tom krijgt onbetaald verlof en Kim kan loopbaanonderbreking nemen. Dit wil zeggen dat we allebei opnieuw aan de slag kunnen na onze terugkomst. Dit is toch een grote geruststelling!

Een volgende moeilijkheid was het appartement (en de daarbijhorende lening). Gelukkig hebben we snel een oplossing gevonden en is een collega van Tom bereid om 10 maanden te ‘housesitten’. Weer een belangrijk obstakel van de baan.

Zoals hierboven aangehaald hadden we ondertussen onze vluchten geboekt. Vergis je niet, ook hier zijn vele uren opzoekwerk ingekropen. We hebben gekozen voor een ‘round-the-world’ ticket. Kort gezegd mogen we met zo’n ticket zoveel vluchten boeken als we willen (en naar waar we willen), zolang we maar onder de 29.000 mijlen blijven en we in één richting vliegen. Enige nadeel is dat we wel op bepaalde tijdstippen een vlucht moeten halen. Dit maakt de reis net iets minder dynamisch, maar biedt wel een goede leidraad en een zekere houvast voor de komende maanden. Een round-the-world ticket is daarbij veel goedkoper dan elke vlucht apart te boeken. Dat is mooi meegenomen!

Een goede tip voor de geïnteresseerden: we hebben verschillende reisbureau’s bezocht (Joker, Connections, Kilroy), maar de beste service en prijs gekregen bij Kilroy (aka ‘den Hollander’) in Amsterdam. Ondertussen heeft Kilroy een vestiging geopend in Gent.

Hoewel we moedig zijn begonnen aan het lezen van verschillende edities van Lonely Planet en meerdere malen naar de bibliotheek zijn gegaan om reisboeken is het onmogelijk om helemaal te weten wat we juist wel of niet gaan doen. Gaandeweg hebben we geleerd om alles een beetje los te laten. We hebben ter plaatste voldoende tijd om opzoekwerk te verrichten en we hopen onderweg enkele gouden tips te krijgen van andere reizigers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.