10 000 luchtbalonnen in Bagan

 We arriveren erg vroeg, rond 5u ’s ochtends, in Bagan. Bagan is een vroegere hoofdstad van Myanmar en een must-do als je in Myanmar bent vanwege de meer dan 4000 oude tempels die hier te vinden zijn.

Omdat we nu toch wakker zijn en het nog enkele uren zal duren voordat we kunnen inchecken, kunnen we onze tijd beter nuttig besteden en besluiten we om er meteen in te vliegen en de zonsopgang te gaan bezichtigen op 1 van de vele tempels. Met een busje worden we een beetje verder naar één van de bekende tempels gebracht en na een tijdje zien we de zon aan de horizon verschijnen. Met de komst van het licht wordt ook meer en meer van het prachtige landschap onthuld. We hadden ons geen betere kennismaking met de pracht van Bagan kunnen inbeelden. Beetje bij beetje zie je vanuit de hoogte honderden tempels in de verte verschijnen. Als het nog wat lichter is, stijgen ook vele luchtballonnen op om over de pracht en praal van deze streek te varen. Bagan zou één van de topbestemmingen over de hele wereld zijn om een luchtballonnenvaart te maken. Jammer genoeg ook een heel erg prijzige ervaring waardoor wij hiervoor moeten passen, maar we zijn al erg blij dat we dit schouwspel vanop de grond mogen bewonderen. De rest van de dag besluiten we het rustig aan te doen. We hebben immers nog twee volledige dagen om in Bagan rond te dwalen tussen de tempels.

De tweede en derde dag huren we een e-bike (elektrisch brommertje) en laten we onszelf verdwalen in de vele zandweggetjes omgeven door grote en kleine tempels die vaak zo willekeurig geplaatst lijken. Het mooie aan Bagan is dat het aantal tempels om te bezoeken zo groot is, dat je vaak helemaal alleen in, rond of op een tempel kan vertoeven zonder iemand anders tegen te komen. We hebben opgemerkt dat elke tempel een klein ‘verborgen’ gangetje heeft dat je kan nemen om boven op de tempel te geraken. We maken er dan ook een sport van om het verborgen gangetje te vinden en zo hoog mogelijk op de tempel te klauteren. Dit levert adembenemende zichten op en een erg rustgevend gevoel als je helemaal alleen vanboven op zo’n tempel zit. Zo botsen we tegen valavond op een afgelegen tempel en besluiten deze te beklimmen en hier anderhalf uur te wachten op de zonsondergang. Niemand te bespeuren buiten een blaffende hond beneden, een gezinnetje dat hier woont en een schapenherder die zijn schapen ophokt in een tempeltje. We genieten van de laatste zonnestralen van vandaag, komen helemaal tot rust en reflecteren wat over het leven…

Bagan is voor ons ongetwijfeld 1 van de hoogtepunten in ZO-Azië!

2 reacties

  1. Wat ziet het er prachtig uit ! Er gaat zo een rust uit van de foto’s ! Het is steeds weer genieten van jullie blog . ???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.