Don Det
Een minibusje vervoert ons van Cambodja de grens over naar Laos. In Nakasang nemen we de ferry naar onze bestemming, Don Det. Het populairste eiland van de zogenaamde 4000 eilanden. Het zijn er verre van 4000, eerder overal verschillende struiken en bossen in het midden van de Mekong, wat wel fantastische zichten oplevert. We merken al gauw dat buiten relaxen hier niet veel te doen is.
Omdat we maar een beperkt aantal kledingstukken bijhebben dienen we om de paar dagen een wasje te doen. Hier zijn ze in Azië goed op voorzien en op de toeristische plaatsen vind je altijd wel plaatsen om goedkoop je kledij te laten wassen. In Don Det is de ‘laundry scam’ blijkbaar heel populair. Het aantal kilo was dat je binnenbrengt bepaalt de kostprijs. Op het eiland wordt de weegschaal niet goed afgesteld waardoor je dubbel zoveel kilo’s hebt. Als we onze zakjes op de weegschaal leggen weten we dan ook meteen hoe laat het is, 4 kilo vuile was, zoveel hebben we nog nooit gehad. We wegen de fles water die we bij hebben en hier geeft de weegschaal 2 kilo aan (terwijl dit maar 1 kilo zou mogen zijn). Iets verder vinden we wel een eerlijke laundry service en hebben we de dag daarna terug propere kleren. We huren diezelfde dag een fiets om het eiland te bezoeken en gaan ook naar een tweede eiland, Don Kong, waar heel mooie watervallen te zien zijn. De dag vliegt voorbij en we besluiten om de dag daarna al door te gaan naar Pakse. We hebben de laatste tijd al genoeg gerelaxt op eilanden en we zijn dan ook klaar om terug actievere dingen te doen.
Pakse
Pakse is de grootste stad in het Zuiden van Laos, maar toch wonen hier amper 6000 mensen. Het valt ons meteen op, Laos is totaal anders dan Cambodja en Vietnam. Heel weinig toeristen, minder accommodaties, transport gaat moeizamer maar anderzijds heb je hier wel het authentieke Azië gevoel en word je vaak met een oprechte ‘Sabaidee’ toegeroepen. Pakse is bekend vanwege het Bolaven plateau dat vlakbij gelegen is. Gelegen op een 800 meter hoogte wat de temperatuur hier veel aangenamer maakt (gemiddeld rond de 24 graden een heel jaar door). Je kan hier een meerdaagse trip met de scooter maken, maar wij hoorden van medereizigers dat de scootertocht in Thakhek, iets meer in het Noorden, veel mooier zou zijn en we besluiten om deze tocht dan ook daar te maken. We huren wel een scooter voor 1 dag en gaan op koffie workshop bij Mister Koffie, een Hollander. Het Bolavenplateau is immers ideaal om koffie te telen. We beginnen de dag dan ook met een tas koffie, en het zal niet onze laatste kop zijn geweest. We leren hoe we koffiebonen moeten roosteren (dit gaan we thuis ook doen!), en krijgen onze zelfgemalen koffie ook mee naar huis. Na nog enkele ‘jatten’ koffie leren we het verschil tussen Arabica en Robusta bomen, zien we de koffieplantages en beseffen we hoe hard de mensen die de koffiebonen plukken moeten werken. We weten nu ook dat het niet uitmaakt of koffie uit Zuid Amerika, Azië of Afrika komt, het is de grond dat het belangrijkste is. Om af te sluiten drinken we nog meer koffie, en na nog een allerlaatste koffie nemen we afscheid. Leuke dag, maar ’s avonds kunnen we allebei niet in slaap vallen van de overdosis cafeïne 🙂 . De dag daarop belooft minder leuk te worden. 10 uur op een lokale bus richting Thakhek, hier hebben we geen zin in!
Groeten,
T&K
Merciekes voor het verslag het was weer heel aangenaam lezen en ook mooie foto’s
Merciekes voor het verslag het was weer heel aangenaam lezen en ook mooie foto’s
Merciekes voor het verslag het was weer heel aangenaam lezen en ook mooie foto’s
Nogmaals de beste wensen