The loop

Thakhek –  the loop

Vandaag belooft een minder leuke dag te worden. We moeten 240km overbruggen met een lokale bus. De afstand lijkt op het eerste zicht mee te vallen, maar ondertussen weten we dat de bus in Laos er altijd ontzettend lang over doet.  We bereidden ons voor op een busrit van tien uren en hebben geen al te hoge verwachtingen over de staat van het busje. Bij vertrek zijn we dan ook erg verbaasd als er een grote, moderne bus met A/C komt opdagen. Dat valt goed mee! Het blijft een lange busrit, maar we overleven en komen ‘s avonds aan in Thakhek. Hier willen we ‘the loop’ gaan rijden, een scootertocht van 3 of 4 dagen waarin je 500 km aflegt in het prachtige berglandschap van deze regio. We huren onze scooters en de dag daarna kunnen we al vertrekken!

Dag 1

Er staat een koude wind (later vernemen we dat dit komt door de typhoon die momenteel de Filipijnen teistert). Na enkele kilometers rijden we al tussen de prachtige karstbergen en onderweg stoppen we aan een grot. Het was eerst een beetje zoeken want we zijn hier helemaal alleen en veel wegwijzers zijn er niet te vinden.  Tegen de namiddag voelen we de temperatuur lager en lage zakken en als we tegen 18u aankomen bij onze eerste stop ‘Sabaidee guesthouse’ rillen we allebei van de koude. De eerste dag in ruim 2 maanden tijd dat we het zo koud hebben! Gelukkig was er een kampvuur zodat we samen met de andere gasten een heel leuke, warme avond hadden. De eigenaar van dit guesthouse is de meest vriendelijke en dankbare persoon die we tijdens onze reis al ontmoet hebben en via hem komen we o.a. te weten dat het enorm moeilijk is voor de mensen hier om een job te vinden, zelfs in de hoofdstad Vientiane. Sterker nog, mensen die een job willen moeten hiervoor eerst betalen (je moet dus een job ‘kopen’). Een praktijk dat geheim wordt gehouden.

Dag 2

De zon geeft al warmte om 8u ’s morgens, wij zijn blij! Vandaag moeten we de meeste kilometers afleggen dus we zetten er vaart achter. Het landschap verandert constant, dit maakt de tocht zo leuk! We zien overal ‘overstroomd bos’ met dode bomen die half afgezaagd zijn. Dit geeft een prachtig beeld van honderden halve boomstammen in de meren. Na een tijd arriveren we aan de wegenwerken waarvoor we op voorhand werden gewaarschuwd. De asfaltweg stopt plotseling en we rijden over zand, stenen, ontwijken putten en vrachtwagens, maar dit maakt het ook enorm leuk! Na anderhalfuur bereiken we opnieuw normale weg. We nemen een kleine middagpauze op de plaatselijke markt in een iets groter stadje (smoutebollen met noedels in) en we zetten koers richting de ‘cold springs’. Een helderblauwe waterplas omgeven door rotsen waar we een frisse duik nemen. Onderweg moeten we goed opletten, overal lopen buffalo’s, varkens, kippen, honden,.. los over straat. Fantastisch, maar toch oppassen geblazen! We arriveren net voor het donker aan de Konglor grot, die we de dag nadien zullen bezoeken.

Dag 3 en 4

’s Ochtends varen we in een klein bootje door de Konglor grot. Dit is al de meest spectaculaire grot die we gezien hebben. Je vaart erg diep binnen in de rotsen (het is hier stikdonker) en de grotten zijn gigantisch hoog. De bestuurder van de boot moet constant rotsen in het midden van het water ontwijken, we komen meer dan eens vast te zitten op de bodem. We bedenken ons dat dit in ons Belgen-land on-mogelijk zou zijn! Na de grotten beslissen we om dezelfde weg terug te rijden naar ons beginpunt. Je kan ook een lus maken, maar deze zou minder interessant zijn omdat het laatste deel van de weg enkel drukke autostrade zou zijn. Mooi meegenomen want onderweg kunnen we stoppen op de plaatsen die we in de heenweg gemist hebben. We genieten van elke kilometer, cruisen in de bergen met een lekker zonnetje op ons gezicht in een adembenemend landschap. De Thakhek-loop is zeker een aanrader als je naar Laos afreist!

 

3 reacties

 1. Hey Kim en Tom
  Onze beste wensen voor het nieuwe jaar!

  We volgen jullie blog op de voet en het is leuk om jullie avonturen mee te volgen.

  Groetjes en alvast nog veel plezier
  Aicha&Narjis

 2. Ann Van der Wangen

  Lees telkens jullie verhalen met het gevoel ook een beetje op reis te zijn. Geniet nog van jullie prachtig avontuur en via deze weg ook nog mijn allerbeste wensen voor het nieuwe jaar, dat jullie avontuur alleen maar mooier en leerrijker mag worden maar vooral geniet van alles om jullie heen en vooral van elkaar.
  Groetjes Ann x

 3. Altijd weer leuk om een nieuw verhaal te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.