Eilanden van Cambodja

Koh Rong

Koh Rong is een eiland ten zuiden van Cambodja in de provincie Sihanoukville. Het is ook in Sihanoukville dat we de speedboat nemen en een uurtje later arriveren we op Koh Rong, dat bekend staat als een party-island. Wat ons onmiddellijk opvalt in deze regio en de eilanden zijn de vele ‘hippies’. Zo ook in het guesthouse waar we verblijven wat resulteert in een ‘gemoedelijke’ of eerder ‘saaie’ sfeer die we nog niet eerder waren tegengekomen tijdens onze trip (vermoedelijk door het vele ‘gras’ dat hier van ’s morgens tot ’s avonds openlijk wordt gerookt). Van de partysfeer valt ’s avonds niet veel te merken, een paar bars die muziek draaien maar het is duidelijk nog geen hoogseizoen waardoor er niet al te veel volk is. Het eiland is wel heel mooi. Prachtige, propere stranden, heerlijke versgemaakte fruitshakes en… enorm vervelende ‘sandflies’. We horen dat kokos-olie hiertegen helpt en smeren ons dus ook regelmatig uitgebreid in. Probeer het even in te beelden: eerst insmeren met zonnecrème (op een al bezweet lijf), daarna een laagje kokos-olie, en als de zon begint onder te gaan een extra laagje met muggenspray. Maar we zijn wel beschermd tegen zon en insecten! 😉

De volgende dag boeken we een boottrip. We gaan snorkelen aan een ander eiland en wat verder mogen we een uurtje vissen. De vis die we vangen zullen we die avond op de BBQ leggen. Tom heeft deze keer wel meer geluk en vangt zelfs de grootste vis van die dag. We stoppen nog even aan de andere kant van het eiland om van de zonsondergang te kunnen genieten terwijl de visjes klaargemaakt worden op de BBQ. Wat een heerlijke maaltijd. Puur natuur! Het hoogtepunt, en de echte reden waarom we eigenlijk naar Koh Rong kwamen en deze boottrip boekten was het zwemmen met fluorescerend plankton! Als het donker genoeg is (bij weinig maanlicht en weinig lichtpollutie van de kust) zie je dat het plankton licht maakt telkens je beweegt in het water. Ongelooflijk om te zien, honderden ‘lichtjes’ in het water, op je hele lichaam. Spijtig dat we hier geen foto’s van konden nemen wegens niet zichtbaar genoeg, maar enorm indrukwekkend om mee te maken! Met een fantastisch gevoel gaan we terug aan wal en de volgende dag maken we ons klaar om naar Koh Ta Kiev te trekken!

Koh Ta Kiev

Als je even volledig van de wereld wilt, geen internet en geen elektriciteit dan moet je naar Koh Ta Kiev. We verbleven in Coral Beach, 1 van de beperkte mogelijkheden om hier te overnachten. Wij kregen een open boomhut toegewezen met de zee op 10 meter van ons verwijderd. Heel de staff was énorm vriendelijk en we voelden ons hier meteen welkom. Een dag bestond hier uit: lekker uitslapen, lang ontbijten, daarna niets doen, wat zwemmen, snorkelen, opdrogen in de zon, een boekje lezen, terug zwemmen. Kortom, relaxen! Kim is hier echter wel 2 dagen ziek geweest, wat geen pretje was wegens de hitte in de kamer en gebrek aan airco of ventilator. Gelukkig niet al te erg en ondertussen is ze terug helemaal de oude!

De laatste avond worden er plotseling door enkele mensen wat liedjes gezongen op de gitaar en beseffen we wat voor een fijne plaats we hier ontdekt hebben! Het doet deugd om enkele dagen het gevoel te hebben om weg te zijn van onze leefwereld. Douchen door een emmer grondwater over je heen te gieten, toilet doorspoelen met zeewater, de tijd vergeten, niets moéten doen, nergens een café of restaurant, geen andere toeristen… Werkelijk fantastisch en bijna ondenkbaar dat dit nog bestaat. Geen wonder dat er vele medereizigers hier blijven ‘plakken’ en niet meer weg willen. Wij besluiten om dit wel te doen wegens nog veel op onze planning. Wil je een keer écht weg van alles en iedereen, Koh Ta Kiev is the place to be!

Eén reactie

  1. Zijn jullie het nog niet moe? Want ik wil jullie met plezier komen aflossen zene 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.