Holy Crab!

Kampot en Kep

Na Phnom Penh reizen we richting het zuiden om Kampot en Kep te bezoeken. Kampot is een klein dorpje dat bekend staat om zijn peperplantages en het Bokor national park. Kep is een stadje aan de kust dat letterlijk ‘krab’ betekend en waar het toerisme draait rond de lokale ‘crab market’. Hoewel we origineel vier nachten hadden voorzien in Kampot, waren we al snel tot de vaststelling gekomen dat dit zeer ruim gerekend was.

Tijdens onze eerste dag hebben we ’s ochtends een scooter gehuurd om de omgeving te verkennen en naar Kep te rijden. We waren al snel gearriveerd op de crab market waar de krabbetjes vers uit de zee gevangen, verkocht, gekookt en opgegeten worden.  Hier willen wij ook aan mee doen! Na een beetje uitzoeken hoe we dit juist moeten aanpakken, wagen we de stap en doen we alsof we echte kenners zijn. Tom onderhandelt over de juiste prijs (5 dollar voor een kilo verse krab) en grijpt mee in de manden om de juiste krabbetjes uit te kiezen.  Uiteraard hebben we er geen idee van hoe een ‘goede’ krab te onderscheiden van de minder goede, maar dat hoeven de verkopers niet te weten. Na verder onderhandelen over het koken van de krab (inclusief de 5 dollars) worden we enkele meters verder gebracht naar een dame die onze krabbetjes in een pot met kokend water kiepert. Vijf minuutjes later en we hebben een plastiek zakje vol met verse, gekookte krab. En nu? Weer enkele meters verder zijn er kraampjes die drank en rijst verkopen en waar we onze krab mogen opeten als we iets bestellen. Na wat geklungel en de verkoper die ons voordoet hoe we zo’n krab juist moeten eten zitten we te smullen in het midden van de warme, drukke markt. Heerlijk! Verser dan dit zullen we ze waarschijnlijk niet meer eten.

De volgende dag zijn we met dezelfde scooter naar het Bokor National Park gereden. Dit park is iets hoger gelegen en was vroeger een befaamd vakantieoord voor de rijke Fransen omwille van de koelere temperaturen. Zij hadden hier dan ook verschillende gebouwen neergezet zoals een casino, een kerk,… Tijdens de oorlog werd dit gebied snel verlaten door de Fransen en is hier niets meer mee gedaan. Dit heeft als gevolg dat de verlaten gebouwen in combinatie met de frisse en mistige wind een bijzondere sfeer achterlaten. Bovendien is het nationaal park voorzien van een erg goede weg wat een rondrit op de scooter heel aangenaam maakt!

Voor de komende dagen staan er enkele eilanden op onze agenda, zijnde Koh Rong en Koh Ta Kiev. Hierover meer in het volgende verslag.

Eén reactie

  1. Chantal en danny

    Kim,

    Proficiat met je verjaardag.
    Geniet er nog van en eet nog maar een lekker Krabje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.