Hong Kong: anders dan verwacht…

Maandag 19 oktober 2015, omstreeks 17.30u, Zaventem. We hebben net afscheid genomen van onze ouders en het besef begint te komen dat we nu effectief 10 maanden weg zijn. Weg uit onze comfortzone op ontdekkingstocht naar nieuwe culturen. De stress begin te komen, geen stress voor de reis op zich, wel stress voor onze eerste overstap. We hebben immers maar 50 minuten om onze vlucht naar Hong Kong te halen in Helsinki en na enkele doemverhalen te hebben gehoord hadden we hier toch wel wat schrik voor (een vlucht missen betekent automatische annulering van al onze volgende vliegtickets..) Onterecht bleek achteraf: 2 vlekkeloze vluchten en een vlotte overstap later landen we 15.30u plaatselijke tijd in Hong Kong.

Op de luchthaven van Hong Kong ging ook alles heel vlot. Nadat we onze bagage opgehaald hadden (oef!) namen we de Airport Express Train. Direct een voorbeeld van het uitmuntende openbare vervoer in Hong Kong (USB-poorten om je GSM op te laden, handig!). 20 minuten later stonden we in Kowloon, het deel van Hong Kong waar ons hotel gelegen was. Eerste indruk: warm maar doenbaar, heel druk, vuil en enorm stinkend. Hmm, in het verleden hadden wij al een keer Bangkok gedaan en dat viel ons toen tegen, we hadden eigenlijk direct hetzelfde gevoel. Maar bon, eerste indrukken kunnen al wel eens verkeerd zijn en we wilden uiteraard niet te snel conclusies trekken. Ons hotel was klein maar proper, meer moeten we niet hebben. Die namiddag hebben we nog wat rondgewandeld in de buurt van ons hotel en kregen we terug direct het Azië-gevoel terug: overal marktjes en streetfood en mensen die vragen of je een suit, horloge of handtas wilt kopen. Wat we nog niet hadden gezien: waarzeggerskraampjes :-). We vonden niet direct onze goesting om te eten (de spicy crab-zaak om de hoek stonk toch wel hard, en de honderden viszaken – met vissen en kikkers in aquariums die je kon uitkiezen wilden we toch nog even aan ons voorbij laten gaan. We willen immers de reizigersdiarree zo lang mogelijk uitstellen :-)). Over die viskramen hebben we nog wel enkele anekdotes: Kim zag een man bezig de kikkers ontvellen: levende kikkers waarvan het vel werd afgetrokken. Kims eerste beeld van Hong Kong onderweg naar het hotel. Tom zag een dag later een paling levend de kop afgekapt worden op straat. Enkel waren zijn slagen niet sterk genoeg, de vis leefde dus nog terwijl de kerel de vis in stukken begon te snijden.. Nee voor de vis gingen we nog even passen.

Onze eerste dag besloten we om 1 van de hoogtepunten van Hong Kong te bezichtigen: the Victoria peak. Een treintje brengt je naar een hoogte van ongeveer 500 meter wat een subliem uitzicht geeft over de stad. Wegens plaatsgebrek en de enorme mensenmassa die in Hong Kong leeft bouwen zij in de hoogte wat zich uit in ontelbare wolkenkrabbers wat enorm spectaculair is gezien vanuit de hoogte, zeker omdat deze gebouwen zich te midden van enorme bossen bevinden. Prachtig! Na enkele foto’s te hebben genomen zagen we dat we hierboven ook wandeltochten konden doen, spek naar onze bek! De tocht was super mooi met enorme zichten. Dit hadden we niet verwacht in een wereldstad als Hong Kong, we waanden ons ergens diep in de Aziatische jungle maar eigenlijk waren we slechts enkele honderden meters verwijderd van de drukke stad. Subliem! Na onze tocht kwamen we aan de metro die ons vlot terugbracht naar het hotel. Van de metro kunnen ze in België nog iets leren. We hebben gedurende onze tijd zelden moeten wachten op een tram, 1 keer 3 minuten. Vaak stonden er zelfs 2 trams klaar om ons naar onze bestemming te brengen. De tram is hier ook honderden meters lang en zit vaak helemaal vol, indrukwekkend! Met onze Octopus card (een soort van creditcard die je kan opladen en je tramritjes mee kan betalen, zoals de Oyster card in Londen) konden we ook in de meeste shops spullen kopen: drank, eten of bv. de ferry.

De tweede dag Hong Kong bracht ons naar Lantau island voor een tweede must-do: de grootste openlucht Buddha ter wereld. We dachten uiteraard tourist-trap, maar kom we doen het gewoon. Via een cable-car (kabellift zoals bij het skiën) werden we enkele honderden meters hoog gebracht, een rit van ongeveer een halfuur. Onderweg weeral sublieme vergezichten, het contrast moderne wolkenkrabbers tegenover de massa’s bossen blijft indrukwekkend! We kwamen boven in een klein dorpje, puur gemaakt voor de toeristen met veel eetgelegenheden en souvenirshops. Niets voor ons, direct door naar de Buddha.
We hadden op voorhand ook opgezocht dat je hier ook leuke trekkings kon doen, waarmee onze dag volledig gevuld kon worden en dus besloten we er 1 te doen. Achteraf vonden we terug dat dit een trektocht was voor gevorderden, Oops… We waren slecht voorbereid, amper water en eten bij maar toch doorgezet tot ongeveer halverwege. De tocht zou ons leiden over de hoogste berg op dit eiland. We beginnen het te beseffen, Hong Kong is prachtig, véel meer dan enkel een drukke wereldstad, eigenlijk meer een plaats waar je kan ontsnappen aan de drukte in de prachtige groene omgeving, wat een verrassing!

Dag 3 en onze laatste dag: we willen meer zien van de eilanden en gaan naar Lamma island. Na Lantau Island en Hong Kong island het grootste eiland van Hong Kong. Hier leven ongeveer 6000 mensen, vooral van de visvangst. We geraken hier niet met de metro en nemen dus een ferry, ongeveer een rit van een 40 minuten. We hebben het wel enorm koud, want de airco blaast hard, wat trouwens overal in Hong Kong het geval is. Buiten nog steeds ideaal weer, rond de 28 graden, geen volle zon maar half bewolkt. We komen aan en besluiten om hier 2 trektochten te doen: 1 die 2 uur zou duren en ons in een cirkel terug naar de beginplaats brengt en een tweede van anderhalf uur die ons naar de andere kant van het eiland brengt vanwaar we een andere ferry terug kunnen nemen.
Tocht 1 was zwaar, zwaarder dan we hadden gedacht, we moesten immers terug klimmen. Onderweg hebben we wel verschillende dingen gezien wat de tocht de moeite waard maakten: honderden bananenbomen, kleine dorpjes, een privéstrand en een berg dat uitzicht gaf op de afgelegde weg, we vallen in herhaling maar weer anders en prachtig. We waren wel doodop na deze tocht, en moesten dan nog de 2e tocht aanvatten. Na een lunch in het vissersdorpje begonnen we aan de ‘family trek’, lijkt ons toch zwaar om met de bomma en de klein mannen te doen en onderweg zagen we dan ook talloze zuchtende mensen. Ook voor ons was dit zwaar en we snakten naar de eindmeet. Onze stappenteller gaf ruim 40 000 stappen aan vandaag, dit gaan we toch niet meer elke dag doen..

’s Avonds in de pizzahut gegeten, wellicht onze laatste Westerse maaltijd want morgen vliegen we naar Hanoi – Viëtnam.

Dit hadden we niet verwacht: Hong Kong is een stad van uitersten. Een mix tussen westers en Aziatisch, ongerepte natuur en drukke wolkenkrabbers, verschillende eetstalletjes met rijst en noedels maar toch een McDonalds om de hoek. Een wereldstad te midden van groen, bossen en jungle en dat maakt het zo prachtig. We hadden nooit gedacht dit te zeggen, maar ‘We Love HK’!

P.S: wegens tijdsgebrek staan hier nog maar enkele foto’s, later zullen er meer volgen.

 

IMG 7724

2 reacties

  1. Super! Ik kijk er al naar uit na het lezen van deze tekst.

  2. Wat was ik nieuwsgierig toen ik zag dat er een eerste post opstond over jullie reis! Ik heb jullie Hong Kong avontuur met veel bewondering gelezen en wauw, ik wil er precies toch ook wel eens naartoe, hoewel Hong Kong mij niet echt interesseerde vóór ik dit las. Vooral de wandelingen lijken inderdaad echt de moeite! De stinkende kraampjes iets minder 😉 en wat een prachtige foto’s, precies uit een boekske! Geniet van jullie avontuur en ik kijk al uit naar de volgende post!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.