Jungle Jane & Rimboe Rambo

3-daagse trekking

Tijd voor wat actie! Vanuit Nhong Khiaw, het noord-oosten van Laos, doen we een driedaagse trekking. De trekking zal ons naar verschillende afgelegen bergdorpjes brengen en voorziet een wandeling doorheen de jungle en naar een waterval + een kayaktrip op de plaatselijke Nam Ou-rivier.

DAG 1

We beginnen onze dag met een korte kennismaking met onze gids Khao, die ons drie dagen zal vergezellen. Een aangename man en later tijdens de trekking ontdekken we dat hij een ‘bekende’ gids (alvast in Nederland en België) is omdat hij heeft meegedaan aan een film/documentaire over de streek ‘banana pancakes and the children of sticky rice’ genoemd, trouwens de moeite waard om eens te zien! Onze eerste dag blijkt redelijk rustig te zijn. We wandelen langs allerlei verharde paadjes naar twee verschillende bergdorpjes. Onderweg komen we een man en vrouw tegen die iets zeggen tegen onze gids. Ze zijn hier op het veld aan het werken, maar de man is enkele dagen geleden in iets getrapt en heeft zich bezeert aan zijn voet. Er is geen medische hulp, geen dokter, geen apotheker. Gelukkig heeft Kim een EHBO kistje bij zodat we de man enkele pijnstillers en ontsmettingsdoekjes kunnen geven. Meer kunnen we helaas niet doen…

De twee dorpjes die we bezoeken liggen vlak naast elkaar, maar toch spreekt de bevolking een geheel andere taal en kunnen ze elkaar niet verstaan tenzij ze Lao spreken. Bizar! We zijn onder de indruk van de mooie ligging van de dorpjes, te midden van enorme bergen en rijstvelden. Na onze lunch trekken we verder en eindigen we in een ander dorp dat bekend staat als ‘weaving village’. Bijna alle dames verdienen hier een inkomen door het maken en verkopen van sjaals of traditionele rokken. Het dorpje is alleen bereikbaar met een bootje en ligt dus erg afgezonderd. Geen restaurants, geen winkels, geen internet, geen tv,… Beperkte elektriciteit hebben ze hier wel sinds kort dus je ziet hier en daar een klein lampje branden in het donker. Er wordt een heerlijke maaltijd voor ons klaargemaakt (bamboe, bonen en sticky rice) en we gaan vroeg slapen, als enige ‘vreemden’ in dit dorp. Dit is vermoedelijk één van de meest basic accommodaties waar we hebben geslapen: een matje op de grond en een lakentje. Er is buiten wel een Franse wc voorzien, maar daar stopt het dan ook.

DAG 2

Wat noedels als ontbijt en we zijn klaar voor dag 2, een trekking door de jungle. We ontdekken snel dat het hier echt over ‘den jungle’ gaat als ons bootje enkele kilometers verder aanmeert aan de kant van het oerwoud. Vandaag zijn er twee gidsen aangezien Khao deze trekking zelf nog niet vaak heeft gedaan en omdat we blijkbaar hulp kunnen gebruiken bij de bloedzuigers. In het begin van de dag waren we nog niet helemaal zeker wat dit wou zeggen, maar daar kwam snel duidelijkheid in. Na wat klimmen en wandelen komen we aan bij een open plaats waar de plaatselijke bevolking enkele rijstvelden bewerkt. Gek om te weten dat zij elke keer opnieuw dezelfde wandeling als ons maken, maar dan met 30kg rijst op hun rug. Daar kunnen we alleen maar bewondering voor hebben!

Vanaf dit punt wordt de trekking bijzonder spectaculair aangezien we te horen krijgen dat we één van de bergen voor ons zullen beklimmen. Onze gids zegt ons dat we vanaf een bepaald moment door de jungle moeten lopen (inderdaad, niet wandelen maar rennen zo hard als je kan) omdat we anders bedekt zullen worden met honderden bloedzuigers. SLIK! Om het allemaal nog wat spannender te maken begint het enkele minuten later te stortregenen waardoor we niet alleen kletsnat zijn van het zweet, en we absoluut geen grip meer hebben in het dichtbeboste woud. De uren die hierop volgen zijn moeilijk te beschrijven, maar het zijn absoluut de meest spannende, vermoeiende en waarschijnlijk ook gevaarlijkste uren die we tot hiertoe hebben meegemaakt. We lopen als gekken door het woud, moeten regelmatig tientallen bloedzuigers uit onze schoenen halen, we glijden constant weg en we houden ons vast aan alles dat we kunnen zodat we niet verder naar beneden duikelen in het woud. Onze gidsen zelf houden er een stevig tempo op na en we moeten erg ons best doen om hun niet kwijt te spelen. Op het einde van de dag zijn we mentaal en fysiek uitgeput. Blij dat we onze eindbestemming (Muang Ngoi) hebben gehaald, besluiten we dat het nog even zal duren alvorens we een volgende trekking zullen plannen. Onze gids Khao denkt er hetzelfde van en geeft aan dat het de laatste keer is dat hij deze trektocht wil maken. Na een zalige douche en een wandeling door het dorpje krijgen we avondeten bij Khao zijn familie en kruipen we weer op tijd in ons bedje!

DAG 3

Helemaal stijf en vol met blauwe plekken (althans Kim toch) beginnen we aan onze laatste dag. Vandaag gelukkig een iets minder avontuurlijke planning, maar daarom niet minder mooi. In de voormiddag bezoeken we één van de grotten die werd gebruikt als onderkomen tijdens de (geheime) bombarderingen van de Amerikanen, indrukwekkend om te beseffen dat mensen hier 10 jaar gewoond hebben! Hierna trekken we verder naar één van de watervallen in de buurt. Een leuke wandeling waar we goed moeten uitkijken voor de gladde rotsen, maar niets dat we niet aankunnen na die trekking van gisteren! Het is al snel middag en na de lunch dienen we terug te kajakken naar het vertrekpunt (Nong Khiaw). Dit zou een tocht zijn van drie uur en hier hebben we eerlijk gezegd niet veel zin in. We vertrekken met het idee dat we wel zullen zien hoe ver we geraken en het duurt niet lang alvorens we ons aanklampen aan het bootje van onze gids. Dit is echter geen groot succes want onze kajak blijkt al snel vol te lopen met water. Dan toch maar peddelen geblazen! Uiteindelijk doen we het beter dan verwacht en na 2,5uur komen we aan op onze eindbestemming.

Oudejaar in Nong Khiaw

Voordat we begonnen aan onze trekking hadden we beslist om oudejaarsavond te vieren in dit bergstadje. Er wordt reclame gemaakt voor een groot feest op 31/12 met eten, drank, traditionele dans en vuurwerk. Dus waarom ook niet? De dag zelf blijkt al snel dat de Lao-bevolking het einde van het jaar op een andere manier viert als ons en om 11:00u in de voormiddag zitten we reeds biertjes te drinken en te BBQ’en met de eigenaar van onze guesthouse (Mr. Mang). Een ervaring op zich! Heerlijk gegrild varkens -en buffalovlees à volonté de hele namiddag lang. Het lekkere sausje dat we erbij krijgen blijkt achteraf de inhoud van een koeienmaag te zijn… Ineens smaakte het allemaal toch wat minder :-). Het bier vloeit rijkelijk en we kunnen niet anders dan onze gastheer te volgen in zijn drankspelletjes en ad fundums. Hij had er echter niet op gerekend dat wij van het land van het bier (lang leve België!) komen en onze nieuwe vrienden krijgen het best wel lastig om te blijven drinken en ons tempo te volgen. Wij hadden het al door, deze mannen zullen middernacht nooit halen.

In de namiddag gaan we even terug naar ons guesthouse en we spreken af dat we onze gastheer op het avondfeest wel zullen ontmoeten. Enkele uren later is deze echter nergens te bespeuren en sluiten we aan bij enkele andere toeristen om een kleinigheidje te eten en te drinken. Grappig dat we uitgerekend op deze avond een Zwitser opnieuw tegenkomen die we ongeveer een maand eerder hadden ontmoet in Da Lat, Vietnam. We merken steeds vaker hoe klein onze wereld wel niet is. Het grote feest blijkt uiteindelijk een grote flop te zijn en om 00:30 gaan we slapen. Zoals voorspeld hebben we Mr. Mang niet meer gezien en wist hij ons de volgende dag te vertellen dat hij het feest niet heeft gehaald wegens te veel biertjes… Dat noemen ze iemand onder tafel drinken :-).

De volgende dag vertrekken we naar Luang Prabang, onze laatste bestemming in Laos..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.