Borneo

Maleisië bestaat uit 2 delen: het vasteland dat tegen Thailand aanligt en Borneo, een eiland dat uit 3 delen bestaat: Maleisisch Borneo, Indonesisch Borneo en Brunei (een kleine oliestaat te midden van Maleisisch Borneo). We vliegen met een korte binnenlandse vlucht naar Kuching, helemaal in het Westen van Maleisisch Borneo dat bekend is om zijn nationale park Bako. Hier heb je de kans om neusapen en andere aapsoorten in het wild te zien. We hebben geluk want bij aankomst in het park zien we meteen enkele neusapen, makaken en een ander soort waarvan we de naam niet meer weten. Ze komen heel dichtbij en we zien hoe ze van de ene boom naar de andere slingeren,  indrukwekkend! We wandelen met een gids door het oerwoud en zien onderweg nog schildpadden en een Viper slang, de 2e meest dodelijke slang ter wereld. Deze slang doet niets als je ze met rust laat, maar mocht ze je toch bijten kan dit dodelijk zijn binnen de paar uren.

Tijdens onze 2e dag in Kuching hopen we Oerang Oetangs te kunnen zien.  Borneo is 1 van de weinige plaatsen ter wereld waar deze apen nog in het wild leven. We gaan naar een natuurreservaat waar enkele apen beschermd leven, maar waar ze wel een enorm groot stuk oerwoud voor zich hebben. Er zijn 2 voedermomenten per dag waar je naar toe kan om te kijken, maar er wordt wel gewaarschuwd dat het fruitseizoen is. Dit wil zeggen dat er genoeg fruit aan de bomen groeit en de kans kleiner is dat de apen naar de voederplaats komen. Wij hebben geen geluk want er is geen aap te zien, jammer maar zo gaat dat met wildlife spotten. De dieren komen naar jou toe en niet andersom.

Na lang twijfelen over het verdere verloop van onze reis nemen we een tweede binnenvlucht naar Kota Kinabalu (KK), in het oosten van Maleisisch Borneo (provincie Sabah). Dit zou een uitstekende locatie zijn om een duikcursus te volgen en zo gezegd zo gedaan. Tom volgt een driedaagse Padi open water cursus op een klein eilandje en Kim gaat een dagje mee snorkelen. Het is hier effectief heel mooi onder water, vissen in allerlei maten en vormen en een kleurrijk koraal. Kim heeft veel geluk want zij ziet vlakbij een whaleshark (haai) zwemmen. Na 3 dagen theorie, oefenen, duiken en examens afleggen behaalt Tom zijn diploma en mag hij nu overal ter wereld tot 18 meter diep duiken. Verder hebben we niet veel van Borneo gezien wegens tijdsgebrek, een plek waar we later zeker en vast nog eens gaan terugkomen!

Eén reactie

 1. Helaba globetrotters,

  Jullie hebben al een mooi parcours afgelegd en wetende dat je nog maar halverwege bent. De komende maanden gaan jullie nog veel moois zien, maar Azie mis je misschien nu al.

  De familie Celis is maandag samengeweest en we weten dat jullie nu aan het genieten zijn in Frans Polynesie. Ons volledig onbekend, ben benieuwd hoe jullie dat daar vinden.
  Plezant toch dat je op wereldreis zoveel mensen tegenkomt die je dan uitnodigen, die je opnieuw tegenkomt in een ander land, de vele aangename contacten en en nieuwe vrienden.

  En nog een voordeel dat jullie hebben, het mooie weer, daar dromen wij ook van. Vandaag is het weer kil en grijs in Belgie!

  Geniet nog van jullie reis, wees voorzichtig en op naar het volgende continent!
  Groetjes Tante Rita en Nonkel Ludo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.