Kuala Lumpur & Melaka

KUALA LUMPUR

Onze vlucht vanuit Bangkok naar KL was inbegrepen in ons around-the-world ticket en stond dus ook al een tijdje vast. Onze dag in BK hebben we gevuld met het aankopen van nieuwe deftige dagrugzakken.  Een goede investering gezien het aantal wandeltochten die we de laatste weken hebben gemaakt. En we zijn er van overtuigd dat we deze de komende maanden nog intensief zullen gebruiken, dus zeker geen overbodige aankoop! Het heeft dan ook een hele dag geduurd alvorens we allebei een goede rugzak hadden gevonden . Onvoorstelbaar hoeveel shopping malls je hier hebt! Dan stelt het Wijnegem shopping center of de Grand Bazaar op de groenplaats toch niet veel voor.

De vlucht vanuit BKK naar KL verloopt vlot en in geen tijd staan we alweer in een nieuw land. We hebben al snel door dat Maleisië niet te vergelijken is met de andere Aziatische landen die we reeds hebben bezocht. Alles is hier veel moderner, meer Westers en het is hier echt een mix van allerlei culturen, religies, talen en landen. Enkele weken geleden hebben we in Laos een Maleisisch meisje (Eve) leren kennen die in KL woont en werkt. We worden s’ avond door haar getrakteerd op een uitgebreide maaltijd in een Indisch/Maleisisch restaurant. Gelukkig maar dat Eve erbij is want zelf hadden we er nooit in geslaagd om hier iets te bestellen! Het eten (rijst, curry, gefrituurde scampi’s, groentjes en inktvis) was om vingers bij af te lekken. Kim haar smaakpupillen zijn aan het veranderen want de scampi’s die we geserveerd krijgen gaan (in tegenstelling tot vroeger) vlot naar binnen! Na een typisch Maleisisch dessert (genaamd ABC – ijs met allerlei vreemde toppings: boontjes, maïs, pindanoten – geef ons toch maar ‘ne goeie dame blanche’) was onze eerste avond in Kuala Lumpur/Maleisië al meer dan geslaagd!

We hebben nog twee volledige dagen om de stad te bezoeken, maar we hebben eerst nog enkele praktische zaken in orde te brengen. Zo vinden we onze rugzak te zwaar (toch te veel meegenomen) en besluiten we om een postpakket naar huis te sturen, 4 kilo minder om mee te zeulen! Nu zitten we toch tegen ons minimum aan kousen, t-shirts en onderbroeken. We hebben ondertussen dan ook geleerd dat een onderbroek ne keer binnenstebuiten dragen echt niet zo erg is en een t-shirt een dag langer valt ook nog wel mee 😉 .

Onze resterende tijd in KL besteden we door o.a. mee te wandelen met een gratis stadstour, een bezoek te brengen aan de Petronas twin towers (ooit de hoogste torens van de wereld maar ingehaald door torens in Dubai) en wat rond te wandelen door de gigantische buildings heen. Nog meer dan in Bangkok vind je hier het ene na het andere shopping center terug met een overvloed aan McDonalds, KFC’s en Starbucks. Het aantal verdiepingen van deze megabuildings is niet te tellen en zoals we hebben gezien tijdens onze stadstour zijn ze ook hier nog volop aan het uitbreiden met nog hogere en meer moderne gebouwen. Tom is onder de indruk van deze gigantische metropool, maar Kim vindt het allemaal maar niks. We worden weer uitgenodigd door Eve en we gaan in de avond iets drinken op een unieke locatie, in een skybar boven op een helikopter platform met een prachtig zicht op de stad. Hierna gaan we iets eten in een ‘banana leaf’ restaurant (3X raden wat dit wil zeggen) en we worden alweer aangenaam verrast door de Indische/Maleisische keuken.

MELAKA

We staan vroeg op om de bus naar Melaka te nemen. Het busstation in KL is immens, vergelijkbaar met een luchthaven. Wat een verschil weeral met de plaatsen waar we vandaan komen waar het meestal 1 grote chaos was op de busstations. Na een tweetal uur bollen op een perfecte 4 baans-vak autostrade komen we aan op onze bestemming. Een klein stadje dat onder Unesco werelderfgoed valt door de verschillende culturele invloeden van het verleden. Onder andere onze noorderburen (de Hollanders) maken hier deel uit van de geschiedenis, wat vandaag de dag nog merkbaar is door  enkele benamingen van gebouwen zoals het ‘Stadthuys’. We vinden het een gezellig stadje en vooral in het weekend is hier veel beleving wegens de avondmarkt in Chinatown. Het is ook hier dat we het befaamde Durian fruit proberen. Durian is 1 van de meest stinkende fruitsoorten ter wereld, en we zien dan ook overal borden in accommodaties waar op staat dat Durians verboden zijn op de kamer. Kim leest dat de beste manier om Durian te proberen in een gebakje (durian puff) is. Zo gezegd zo gedaan en we kopen elks een toetje. Op het eerste zicht ziet het gebakje er niet slecht uit… Tot je in het toetje bijt en het Durianfruit zich in je mond verspreidt… Eikes! Ranzig, stinkend, walgelijk, vuil, degoutant, nooit meer van ons leven zijn enkele van de woorden die we na het proeven tegen elkaar zeiden – zegt genoeg? Iets later in de avond zien we enkele zotte Chinezen een zakje Durian cakes kopen en vrolijk de 1 na de andere verorberen, met een lach op hun gezicht en zonder een spier te verrekken. Toch een speciaal volkje met rare eetgewoontes… 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.