Mekong Delta

Er staat nog één ding op ons programma in Vietnam en dat is de Mekong Delta bezoeken, helemaal in het Zuiden. De meeste toeristen doen georganiseerde dagtours vanuit Saigon maar wij besloten om alles zelf te organiseren zodat we meer tijd kunnen spenderen in deze prachtige streek, ook wel ‘the rice bowl of Vietnam’ genoemd. Na een tussenstop in Saigon voor 1 nacht bracht een bus ons naar Can Tho, de grootste stad van de Mekong Delta. We verbleven in een fijn guesthouse waar we een boottrip hebben vastgelegd langs twee floating markets en die enkele uren zou rondvaren over de vele kleine kanaaltjes van de Mekongrivier.

Ook in Vietnam starten de markten vroeg waardoor de wekker om 4u30 (autch!) ingesteld stond. De floating markets die we bezoeken zijn niet voor toeristen, maar voor de lokale bevolking die hier fruit en groenten kopen en dan weer door verkopen op 1 van de vele markten aan wal. Een fijn spektakel om te aanschouwen. Na de twee markten hebben we de tocht verder gezet langs de vele kleine zijriviertjes. Deze omgeving was echt prachtig! Overal natuur, allerlei soorten fruitbomen, kleine huisjes langs de kant, mensen die zich wassen in het water, kleine vissersbootjes en wij in een klein houten bootje, varend tussen al dit moois. Om stil van te worden. Iets verder hielden we een stop bij een ‘snake farm’. Deze stop was voor ons onverwacht en totaal anders… Hier waren we niet op voorbereid. We werden gevraagd om geen foto’s te nemen van wat zich buiten afspeelde en het werd ons meteen duidelijk waarom. We zagen enorm grote Pythons die afgemaakt waren,  waarvan het slangenvel afgetrokken en in de zon gedroogd werd. Een man was verderop op een net gedode slang, waar lucht ingeblazen werd om het vel te doen uitrekken, aan het springen zoals op een trampoline om het vel soepel te houden. We konden onze ogen niet geloven. Volgens de gids legaal in Vietnam, wij geloven daar alleszins niet veel van en vonden dit afgrijselijk! We waren dan ook blij dat we hier weg waren en onze boottocht konden verder zetten naar ons beginpunt.

Dezelfde dag nog vertrekken we naar Vinh Long om de ferry te nemen naar An Bihn, een eilandje op de Mekong rivier.  Ook hier verbleven we in een guesthouse en konden we gratis fietsen lenen. De volgende dag vertrokken we dan ook voor een rondritje over bruggetjes en smalle paden omringd door oneindig veel bananenbomen. Leuk want Kim wil al heel lang een banaan plukken van een bananenboom en vers opeten, vandaag was dus de ideale dag. Helaas zagen ze allemaal nog groen en dus nog niet te eten. Tijdens onze fietstocht kwamen we enkele keren een ‘Hot Toc’ tegen, Vietnamees voor herenkapper. Aangezien Tom zijn haarbos al dik was aangegroeid, zijn we dan ook bij een willekeurige kapper gestopt. Spannende ervaring voor Tom want deze kapper sprak geen woord Engels en alles moest in gebarentaal. Na de knipbeurt werd elk haartje van Tom’s gezicht onder handen genomen (neusharen en oorreiniging incluis).  De hele ervaring koste omgerekend 1,20€ waar tip mee inbegrepen zat.

De voorlaatste dag Vietnam beloofde spannend te worden. We moesten in Chau Doc geraken, een stadje vlakbij de grens tussen Vietnam en Cambodja waar je een speedboot kan nemen om naar Phnom Penh, hoofdstad van Cambodja, te varen. De tocht van Vinh Long naar Chau Doc was echter een serieuze uitdaging en we wisten niet waar we zouden uitkomen. De enige persoon die een woordje Engels kon was de eigenaar van het guesthouse. Die moest echter ’s morgens dringend weg, hij zou tegen 1 van zijn mensen, die geen woord Engels sprak, uitleggen dat hij 2 motorijders moest bellen die ons zouden oppikken en naar de ferry brengen om daarna afgezet te worden aan een wegrestaurant, waar de eigenaar (die ook geen Engels kon) de bussen in de gaten zou houden en de chauffeur van de juiste bus zou tegenhouden waarna wij dan konden opstappen… Klinkt niet meteen als een waterdicht plan, maar wonder boven wonder ging alles heel vlot en zitten we vanaf de eerste maal op de juiste bus. Bij aankomst in Chau Doc stopt de bus uiteraard.. 2 kilometer voor het centrum, bij wachtende TukTuks die ons met veel plezier voor de deur van het hotel willen afzetten. Typisch Vietnam, maar met ons dagbudget in het achterhoofd besluiten we om de 2km in de bloedhete zon toch maar te wandelen. ’s Avonds zijn we op tijd gaan slapen zodat we de volgende ochtend onze reis verder kunnen zetten naar Cambodja!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.