Chillen in Chili

We landen in de hoofdstad van Chili, Santiago. We besluiten om enkele dagen in ons hostel te blijven om onze verdere planning te bekijken. We hebben immers nog geen idee hoe we onze reis door Latijns Amerika zullen aanpakken. Ondertussen verkennen we ook de stad en die valt ons een beetje tegen. We doen 2 gegidste rondleidingen en ontdekken maar weinig toffe buurten die ons kunnen bekoren. Ons hostel is wel heel goed en we vinden het dus helemaal niet erg om hier wat tijd te nemen.

Onze volgende stop is Valparaiso, een stadje op amper 2 uur rijden van de hoofdstad. Velen vinden dit een geweldige plek omwille van de vele graffiti-tekeningen en de kleurrijke huisjes, maar wij voelen het wederom niet. Is het omdat we ondertussen al veel mooiere plekken gezien hebben of is het door het regenachtige weer dat we hier hebben? Tijdens het rondwandelen in dit havenstadje komen we inderdaad enkele prachtige graffitikunstwerken en gezellige straatjes tegen. De oude liftjes die worden gebruikt om naar de verschillende wijken te gaan hebben zeker ook hun charme. Het is dus niet allemaal slecht, maar op onze 2e dag worden we helemaal uitgeregend (en we horen op het nieuws dat in Santiago een rivier is overstroomd en alle straten onder water staan– blij dat we daar niet meer zijn!), dus we besluiten om Noordwaarts te trekken – richting het goede weer!

La Serena is onze volgende stop. Een dorpje gelegen aan de kust en het begin van onze trip door de Valle de Elqui. We komen heel vroeg in de ochtend aan met de nachtbus, we vinden ons hostel zonder problemen en kunnen nog enkele uurtjes bijslapen. We blijven hier 1 nacht en bezoeken de stad, brengen een bezoekje aan het plaatselijke shopping center en maken een wandeling langs de minder aantrekkelijke kustlijn. Diezelfde dag leren we in ons hostel enkele mensen kennen waarmee we naar het volgende dorpje trekken, zijnde Vicuña.

Dit is een plek die we in gedachten hadden als we dachten aan Zuid-Amerika. Een klein, rustig dorpje met allemaal vriendelijke mensen en amper toeristen. Meer dan 300 zon-dagen en gemiddeld slechts 6 regendagen op een jaar. Zo hoort het! Vicuña ligt in de Valle de Elqui, een vallei die bekend staat om het brouwen van Pisco (een alcoholische drank enkel gekend in Chili en Peru). In Vicuña bezoeken we een distillerij waar ze Pisco maken en we drinken er een Pisco Sour, een cocktail van Pisco en limoen. Overheerlijk, zoet en heel fris! We drinken de cocktail zo graag dat we één van de volgende dagen speciaal naar het dorpje Pisco de Elqui trekken om een 2de brouwerij te bezoeken!

Op onze eerste avond in Vicuña gaan we ook sterrenkijken. Deze regio, samen met de Atacama woestijn in het Noorden staat bekend als 1 van de beste plekken ter wereld om naar de sterren te kijken. We hebben wel pech want er is vannacht veel maanlicht waardoor de sterren minder goed zichtbaar zijn. We krijgen als eerste een film te zien (met een aperitiefje erbij), daarna krijgen we onder de blote sterrenhemel uitleg van onze gids en mogen we om beurten door de telescoop kijken. Hoogtepunt is het kijken naar de maan vanuit de telescoop en je ziet dan letterlijk elke krater heel gedetailleerd – fantastisch!

In Vicuña kopen we, net als in Valparaiso, een Carmenère wijn. Een druif die oorspronkelijk afkomstig is uit Frankrijk, maar die ze tegenwoordig enkel nog in Chili vervaardigen. Wat een heerlijke rode wijn! Letterlijk elke Carmenère die we drinken smaakt helemaal goed. We hebben een nieuw favoriet wijntje vanaf nu! Ons hostel heeft een dakterras en het is overheerlijk genieten van onze wijn in de stralende zon met een prachtig zicht!
De volgende dag boeken we een downhill-mountainbike tocht. We worden op 4000 meter hoogte gebracht met een auto en vandaar dalen we meer dan duizend meter. Onze eerste kennismaking met duizenden cactussen en het droge woestijnlandschap. Als we onderweg een zwerm papegaaien zien voorbij vliegen kan onze fietstocht niet meer stuk.

Die dag kregen we wel minder goed nieuws uit België als de grootvader van Kim overleden is. We contacteren onze reisverzekering om over te vliegen naar België en na enkele telefoontjes liggen onze vluchten vast. De terugvlucht zelf ging minder vlot aangezien we door slechte weersomstandigheden vertraging hadden met de binnenlandse vlucht, waardoor we onze aansluitende internationale vlucht naar Frankrijk missen. We arriveren een dag later dan gepland in België, maar nog wel op tijd voor de begrafenis. We hebben enkele dagen de tijd om familie en vrienden te ontmoeten en de emoties van de voorbije dagen te laten zakken, alvorens we opnieuw vertrekken.

3 reacties

  1. Beste Kim, veel sterkte bij het verwerken van het verlies van je grootvader. Zo raar dat jullie al terug in België geweest zijn. Geniet nog van de overige plaatsen die jullie nog tegoed hebben. Gr, Katrin

  2. Goeie pisco halen wij bij de wereldwinkel en goeie carmenere is o.a. casiliero del diabolo (delhaize) :)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.