NZ: may the force be with us!

In Nieuw-Zeeland smijten we het over een heel andere boeg dan de voorbije maanden en gaan we vier weken rondtrekken met een huurauto. Voor het begin van onze reis hadden we het nodige opzoekwerk verricht en reeds een wagen vastgelegd. We hebben gekozen voor een ‘spaceship’ omdat dit vrij nieuwe wagens zijn die volledig uitgerust zijn (met bijvoorbeeld een ijskastje, een bed zodat je in de auto kan slapen, veel opbergruimte, GPS,…). Deze wagen wordt de komende vier weken niet alleen ons vervoermiddel, maar ook onze slaapplaats. We maken een rondreis die start in Christchurch (het Zuid-eiland) en eindigen in Auckland (het Noord-eiland). We hebben onze tijd zo ingedeeld dat we drie weken in het Zuiden verblijven en de laatste weken het Noordereiland verkennen.

Christchurch

Bij onze aankomst in Christchurch worden we meteen geconfronteerd met het gigantische prijsverschil tegenover Zuidoost-Azië. Tijdens ons kort verblijf in Sydney hadden we opnieuw kennis mogen maken met de Westerse prijzen, maar we zijn deze duidelijk nog niet helemaal gewoon. Een goedkope accommodatie vinden is niet gemakkelijk en zeker niet in Christchurch. Enkele jaren geleden werd Christchurch getroffen door een zware aardbeving die de hele stad in puin heeft gelegd. De stad is traag maar zeker bezig met zijn heropbouw, maar de gevolgen van de aardbeving zijn nog duidelijk merkbaar als je de verwoeste kathedraal ziet, de containers die gebruikt worden als pop-up stores en de vele bouwwerken. Christchurch was verder niet echt wat we ervan verwacht hadden. De stad geeft een verlaten indruk weer en de activiteiten die je hier kan doen zijn ook erg beperkt. Gelukkig dat we hier niet al te veel tijd hadden voorzien en de volgende dag onze auto kunnen oppikken om te beginnen aan onze roadtrip.

Zo gezegd zo gedaan en voor we het weten staan we naast ons spaceship, die niet minder dan de naam ‘R2D2’ heeft gekregen (voor de Star Wars-kenners: vandaar de titel :-)). Drie zaken die ons een beetje zenuwachtig maken in het begin: het is een automatic, we zijn het niet gewoon om met zo’n grote wagen te rijden EN in Nieuw-Zeeland rijden ze langs de verkeerde kant (links). Niet evident om dan even in de auto te springen. Iets minder zeker maken we allebei een proefritje met de wagen. Blijkt dan ook nog eens dat de pinkers en ruitenwisser omgedraaid zijn tov. België wat vooral bij Kim problemen oplevert omdat ze steeds in plaats van te pinken de ruitenwissers op maximum stand zet :-). Na onze testrit zijn we helemaal klaar om te vertrekken. Ready, set, GO!

1 van de leuke dingen aan deze roadtrip is dat we eindelijk nog eens naar de supermarkt kunnen gaan om wat voedsel in te slagen (we hebben immers een grote koffer waar veel voorraad in kan). Raar maar waar, 1 van de dingen die we missen na zo lang weg te zijn uit onze leefwereld is simpel in de supermarkt rondwandelen en eten kopen! Vaak aten we immers in restaurants en zelden hadden we zelf een keukentje om iets klaar te maken. We winkelen in de lokale Aldi, genaamd Pak ’n Save (we blijven ons budget in het oog houden) en kopen veel ‘camping-food’: noedels, brood, confituur, cornflakes maar ook onze eerste fles Nieuw-Zeelandse wijn!

Ondertussen is onze eerste roadtrip-dag al ver gevorderd en onze eerste stopplaats wordt dan ook meteen onze eerste overnachtingsplaats. We vinden een plaatsje langs een groot meer waar je gratis mag kamperen en besluiten om het op onze 1ste dag rustig aan te doen. We zetten onze tafel en stoeltjes in de zon, zwemmen in het (ijskoude) meer en we drinken een alcoholvrij biertje dat we gratis bij de wagen kregen. Direct een top-kampeerplek en we genieten met volle teugen van onze eerste avond. Heerlijk dat kamperen!

We hebben een goede nachtrust, ons bed ligt verbazingwekkend goed en na wat oploskoffie en cornflakes rijden we op ons gemakje verder naar de Banks Peninsula. We stoppen in een klein dorpje Akaroa, gekend vanwege zijn Franse invloeden en merken meteen dat de dorpjes hier niet veel voorstellen. Er wonen amper 4,4 miljoen mensen in Nieuw Zeeland waarvan maar 1 miljoen op het grotere Zuidereiland wat maakt dat de dorpjes hier klein zijn met weinig inwoners en telkens bijna niemand op de baan! We maken een wandeling van anderhalf uur richting een kleine berg met een zicht op de omliggende oceaan en eens de top bereikt, valt onze mond letterlijk open van het spectaculaire zicht. Dit was meteen het beeld dat we van Nieuw Zeeland in gedachten hadden! We genieten met volle teugen en alvorens we terugkeren naar de auto kopen we nog een frisbee en enkele leesboeken om onze tijd op te vullen op de campings.

We rijden enkele uren door want we willen de volgende dag een wandeling maken in de buurt van Mount Cook, de hoogste berg van Nieuw Zeeland. Onderweg verandert het weer, van een aangenaam zonnetje naar grijs regenweer. Tot we na het overrijden van een kleine berg merken dat de wolken hier blijven hangen. Op de top van deze berg stoppen we en zien we een spectaculair zicht: de donkere wolken rechts die moeite hebben om de berg te passeren en helderblauw weer links. Ongelooflijk om te zien, we staan werkelijk versteld (zie foto’s!). Iets verder ligt 1 van de vele enorme meren van NZ, Lake Tekapo, waar we een goedkope camping vinden en we het voor bekeken houden voor vandaag. Campings vinden we trouwens op 1 van onze ‘apps’ die we offline kunnen raadplegen. Het komt erop neer dat deze app’s de map van NZ bevatten met daarop alle interessante locaties voor kampeerders zoals campings maar ook watervoorzieningen, tankstations, Wifi, supermarkten en zelfs openbare douches. Vaak ook recensies van eerdere kampeerders en een aanduiding van de prijs per nacht. We hebben dus steeds een heel goed idee op wat voor camping we zullen aankomen en dit geeft ons een enorm gevoel van vrijheid. We hoeven immers pas enkele uren voor we ergens arriveren een camping te zoeken op onze GSM (taak voor de co-driver), adres in geven op de GPS en naar de camping toe te rijden. We zitten net na het hoogseizoen dus ook geen stress dat de campings volzitten. Om een idee te geven van de campingprijzen: op 4 weken kamperen hebben we meer dan 1 week gratis kunnen kamperen, en andere keren ongeveer 10€ voor 2 personen per nacht, wat dus een groot voordeel is van een wagen te huren immers overnachtingen zijn zoals eerder gezegd heel duur (zelfs hostels).

De volgende dag vertrekken we vroeg, we willen snel aan onze wandeling naar Mount Cook beginnen en we moeten nog een uurtje rijden. We hebben geluk met het weer, aangenaam zonnetje en redelijk helder weer met wel heel wind. In Nieuw-Zeeland is het altijd aangeraden om eerst een visitor-center binnen te stappen alvorens je een wandeling begint omwille van de snel veranderende weerscondities. Vandaag hebben we dus geluk en we starten onze wandeling die ons over een pad en drie swing-bridges (beweegbare bruggen) naar een fántastisch zicht over Mount Cook brengt. Het is hier werkelijk onbeschrijfelijk mooi en dit is nog maar onze 3e dag – we zijn extatisch blij!

NZ map verslag 1 klein NZ map verslag 1 groot

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.