Na regen komt zonneschijn

De volgende dag rijden we naar Manapouri, in het Zuid-Westen van het Zuidereiland. Hier willen we een boottocht op de Doubtful Sound boeken maar omdat alles volzet is moeten we wat schuiven met onze initiële planning en zullen we hier binnen enkele dagen terug komen om deze tocht te maken. Ons plan is om vandaag naar Queenstown te rijden maar eerst willen we de scenic route tussen Te Anau en de Milford Sound afleggen – deze weg staat immers gekend als 1 van de mooiste van heel Nieuw Zeeland om door te rijden. Onderweg stoppen we aan verschillende ‘viewpoints’ en hebben we telkens een mooi zicht op de omgeving. Hoe verder we rijden hoe hoger en dramatischer de bergen worden en we genieten dan ook van de prachtige landschappen die we hier te zien krijgen.

We rijden nu verder naar Queenstown, gekend als dé avonturiersstad in Nieuw-Zeeland. Hier kan je bungee jumpen, skydiven, jetboaten, enz. Ook is er een heel bekend hamburgerrestaurant, Fergburger. Tom, als hamburgerliefhebber, kan dit natuurlijk niet laten liggen en we eten een overheerlijke hamburger met alles erop en eraan. Je moet wel geduld hebben, deze plek is zo populair dat hier van ’s ochtends tot ’s avonds een lange wachtrij staat. Verder hebben we besloten om niet te gaan bunjeejumpen wegens budgetredenen (er moeten keuzes gemaakt worden), maar wel starten we hier onze eerste ‘great walk’: een trektocht van 3 dagen met onderweg 2 overnachtingen op een camping. We moeten zelfvoorzienend zijn, dit wil zeggen zelf een tent en slaapmatjes meenemen en eten en drank voorzien voor 3 dagen. De weersvoorspellingen zien er niet al te best uit want er wordt regen verwacht maar we hopen op het beste… Onze camping is wederom prachtig gelegen, aan een meer omringd door bergen. Het is in deze omgeving dat vele scenes van The Lord Of The Rings en The Hobbit zijn opgenomen en we wanen ons nu echt in Middle Earth.

Routeburn track

De eerste dag van onze driedaagse tocht is de gemakkelijkste, we moeten amper 3 uurtjes wandelen tot we aan onze camping toekomen. Onderweg niets al te speciaal te zien buiten bos. Onze camping was wel een pareltje, gelegen langs een rivier in het midden van de bergen. Het weer is ook heel goed waardoor we vandaag een echte chill-dag hebben en gewoon in het gras voor onze tent van het zonnetje kunnen genieten. Het enige dat nu nog mankeert is een frisse pint. Met kaasblokjes. Of salami… We fantaseren verder over het typische Belgische eten dat we nu stilaan toch wel wat beginnen missen :-).

Onze tweede dag (en de zwaarste, we moeten minstens 8 uur wandelen) begint droog, maar daar komt snel verandering in. We moeten meteen klimmen en dat is echt niet simpel met onze zware rugzakken. Hoe hoger we gaan hoe mooier het zicht wordt en na enkele uren zien we vanuit de hoogte onze campingplek van de nacht ervoor. De regen wordt echter erger met de minuut en we zijn dan ook blij als we halverwege het hoogste punt bereikt hebben waar we beschut kunnen lunchen. De temperatuur daalt zienderogen en het duurt dan ook even voordat we terug opgewarmd zijn. We hebben al wat kilometers gewandeld en zijn dan ook enorm blij als er een koppel dat we eerder waren tegengekomen ons trakteert op echte pure chocolade – en een nieuwe chocoladeverslaving is geboren! Het volgende deel van de trektocht zou meteen ook het mooiste moeten worden met prachtige zichten over de fjorden van de Milford Sound. Echter niet voor ons, het blijft regenen en de wolken hangen laag waardoor we letterlijk geen 20 meter voor ons kunnen zien. Zware tegenvaller en we vinden het dus maar niks. We zijn dan ook héel blij dat we deze dag zijn doorgekomen en op de camping aankomen. Deze camping is heel wat minder dan de vorige en we moeten onze tent opzetten in de regen, niet leuk! We kruipen vroeg in onze tent en hopen dat onze laatste dag beter wordt maar helaas. De weergoden zijn ons niet gunstig gezind. Nog meer regen dan de dag ervoor maar we proberen de goede moed erin te houden. Onderweg passeren we nog een ‘magisch bos’, met allemaal bomen en takken omringd door mos, prachtig om te zien! En een zotte waterval – waardoor we weliswaar nog natter worden. Enkele uren afzien later komen we helemaal doorweekt aan het einde van onze wandeling. Tot op ons ondergoed nat en met verrimpelde handjes wachten we op de bus die ons komt oppikken om zo terug naar Queenstown te gaan.

Doubtful Sound

Na al ons afzien verdienden we een beloning en die kregen we ook de dagen erna. De regen maakte plaats voor aangenaam herfstweer en we mochten aan boord gaan van een cruiseschip voor een overnachting op de Doubtful Sound. Net wat we nodig hadden! De Doubtful Sound zijn enorme fjorden gelegen tussen de Tasman-zee (de zee tussen Australië en NZ) en het vasteland. Het leuke hieraan is dat de fjorden niet makkelijk bereikbaar zijn waardoor er weinig toeristenboten varen. Eerst moeten we een gigantisch meer oversteken met een overzetboot, daarna een uur bussen en pas dan kunnen we aan boord gaan van ons cruiseschip. We hebben meteen geluk want na enkele minuten zien we al een groep dolfijnen langs de boot zwemmen. Aan boord is er een natuurgids die ons alles kan vertellen over de dieren die we zullen tegenkomen alsook de enorme fjorden waartussen we varen. Na enkele uurtjes varen maken we een tussenstop om te kajakken tussen de prachtige fjorden en een plons in het ijskoude water voor de dapperen. Na opwarmen met een warm soepje varen we heel de Doubtful Sound door tot we aan het uiteinde komen, op de rand van de Tasman Zee. De zee is hier wilder en de golven hoger waardoor we allebei al snel zeeziek worden en toch even moeten bekomen op het dek. We worden snel afgeleid van de misselijkheid door een kolonie zeehonden, enkele albatrossen en wat verder hebben we het geluk om 2 zeldzame Fjordland Crested Pinguins op een rots te zien.

De tijd vliegt en voor we het weten mogen we aanschuiven voor het diner. Een moment waar we toch ook wel naar uitkeken na onze zware trektocht van de voorbije dagen (en de vele bokes met choco). Onze verwachtingen worden ruimschoots ingevuld. Een uitgebreid buffet met veruit de BESTE zalm die we ooit hebben gegeten… Verse gerookte zalm die zo zacht is dat de vis wegsmelt op je tong. We scheppen constant bij want we krijgen er geen genoeg van! Als er dan wordt afgeroepen dat er ook een dessertenbuffet volgt, zit er niets anders op dan die broeksknoppen open te zetten…. Heerlijk! Als avondanimatie krijgen we  een interessante natuurvoorstelling over Nieuw Zeeland en we sluiten onze avond af met sterrenkijken op het dek.  Zo’n heldere sterrenhemels als die in Nieuw Zeeland hebben we nog niet vaak gezien, enkele dagen geleden zagen we zelfs de Milky Way! De volgende ochtend, na ons ontbijtbuffet (aan eten geen tekort hier), is het tijd voor het hoogtepunt van deze trip. We varen in 1  van de armen van de sound waar we een prachtig zicht hebben op deze natuurpracht en er wordt gevraagd aan iedereen om stil te zijn. De boot gaat in noodstand wat wil zeggen dat alles afgezet wordt waardoor het muisstil is. De volgende 10 minuten zijn impressionant, een stilte die we nog nooit zo stil hebben geweten. Een moment van pure bezinning ver weg van alles en iedereen omgeven door enorme bergen en heldere zee. Het enige geluid dat je hoort komt van vogels ver weg. Een moment dat we niet zullen vergeten! Als we onderweg dan ook nog meerdere keren dolfijnen vrolijk zien opspringen naast de boot is onze tocht helemaal compleet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.